Explainervideo

een elevator pitch voor het videotijdperk

Wat is een explainer video?

Het is als een elevator pitch voor het videotijdperk.

Als je wil dat klanten meer weten dan je verkoopslogan, is een geanimeerde uitlegvideo een goede manier om aan te geven waarom je producten of services de beste zijn in de branche. Of je er nu voor kiest om deze boodschap op een informele, jeugdige of meer geavanceerde toon over te brengen, video heeft bewezen effectief te zijn. Want het vergroot naamsbekendheid en inkomsten en prikkelt toekomstige prospecten.

In zijn basisvorm is een uitlegvideo een visuele elevator pitch die klanten een idee geeft van wat je hen te bieden hebt. Het wordt meestal gebruikt voor marketing- of verkoopdoeleinden waarbij het product-, service- of bedrijfsidee op een overtuigende en efficiënte manier in de verf wordt gezet.

De meeste bedrijven hosten ze op hun bestemmingspagina’s of geven ze weer op de startpagina van hun website. En sommigen gebruiken deze video’s zelfs om te adverteren op Facebook of andere sociale-mediasites. Hoe dan ook, ze zijn kort en universeel genoeg en dus makkelijk te delen.

Explainer video’s kunnen verschillende functies dienen.

Verkoop: ze worden het meest gebruikt als verkoophulpmiddel voor bedrijven. Dit kan in de vorm van een link die in een e-mail wordt verzonden, een video die is ingesloten in de bedrijfswebsite of via een kanaal voor het delen van video’s. Het primaire doel is om verkoopleads om te zetten in klanten. Dankzij het visuele en actieve karakter van video, kan je uit eerste hand laten zien wat de voordelen van je product of service zijn. Dit helpt mensen bij hun aankoop en zal veel van hun eventuele twijfels wegnemen.

Opleiding: nadat iemand klant is, moet je ze wellicht informeren over hoe ze je product of dienst op de juiste manier gebruiken. Uitlegvideo’s zijn een uitstekende manier om consumenten te begeleiden, waarbij je merk steeds centraal staat. De uitlegvideo is dan een tutorial. Deze helpt om wat je te zeggen hebt bevattelijk te maken. Maar ook voor interne communicatie zijn ze ideaal. Zo leg je je medewerkers op een aantrekkelijke manier een bedrijfsproces uit of help je hen bij een opleiding.

Merkbewustzijn: met duizenden vergelijkbare bedrijven die zowel online als offline met elkaar concurreren, is de noodzaak om zich te onderscheiden en het merkbewustzijn van groot belang. Sommige uitlegvideo’s worden met dit enige doel geproduceerd. Ze proberen je niets te verkopen en ze zullen je niets leren. Hun hoofddoel is om het merk onder de aandacht te brengen.

De standaard tijdsduur van explainer video’s is meestal één à drie minuten, maar sommige zijn langer afhankelijk van de boodschap en het doelpubliek.

Vier voorname voordelen.

  1. Ze tonen een probleem en een oplossing. Video is ideaal om oorzaak en gevolg te visualiseren, van probleem tot oplossing. Illustreren hoe je producten of services een klantbehoefte oplossen, is ongelooflijk waardevol voor het veiligstellen van meer conversies. Een uitlegvideo helpt je om beter in contact te komen met je potentiële klant door uit te leggen wat je bedrijf voor hen kan doen en waarom zij jou moeten kiezen voor andere concurrerende bedrijven. Je kan dit ook in tekst uitwerken, maar dat heeft lang niet hetzelfde effect.
  2. Ze geven je de kans om creatief zijn. De beste uitlegvideo’s zijn video’s die niet bang zijn om creatief te experimenteren. Je kan humor toevoegen aan je script of spelen met innovatieve animatiefuncties. En door ondersteunende muziek en geluidseffecten bied je je publiek een onvergetelijke video-kijkervaring. Een video die mensen verrast, blijft onbeperkt bij hen hangen. Het is een kans om in het hoofd van je klant te kruipen en daar te blijven als je het juiste creatieve team hebt om het voor elkaar te krijgen.
  3. Ze grijpen de aandacht van je publiek.  Powerpoint-diavoorstellingen en folders met een heleboel woorden en cirkeldiagrammen doen niet veel om je publiek enthousiast te maken. Een goed geproduceerde video met een solide script en aantrekkelijke visuals trekt echter onmiddellijk de aandacht van je publiek.
  4. Ze laten je persoonlijkheid zien.  Het is belangrijk dat een klant weet waarvoor je bedrijf staat. Het helpt om een ​​gevoel van vertrouwen te krijgen als zij een ‘virtuele’ verbinding kunnen maken. En je persoonlijkheid maakt van een klant een terugkerende klant.

Afgezien van het stimuleren van de verkoop, het winnen van populariteit voor je merk en het succesvol uitleggen van je product of dienst, zijn er zoveel meer voordelen aan het gebruik van een uitlegvideo dat we een uitlegvideo nodig hebben om ze allemaal op te noemen.

Provincie Limburg erfgoed explainer video

Best is Heritage explainer video met op maat gemaakte tekeningen

Vijf aandachtspunten

  1. Neem de tijd om het doel van je video te plannen. Bepaal of het je doel is om een ​​verkoop te realiseren, een concept uit te leggen, de kijker op te leiden of de kijker te entertainen. Door vooraf het doel te identificeren, kan je de doelgroep kleiner maken en een uitlegvideo leveren die duidelijk aan de behoeften voldoet.
  2. Focus op de voordelen die je de klant biedt. Niemand wil horen hoe geweldig je bent. Om de verkoop te realiseren of de emotionele connectie te maken, moeten mensen de voordelen van je product of dienst zien.
  3. Vergeet je publiek niet. Afhankelijk van het type product of service dat je aanbiedt, heb je mogelijk meerdere demografische gegevens. Behandel elke doelgroep apart en maak onderscheidende video’s die individueel aan hun behoeften voldoen. Probeer niet aan iedereen te verkopen met één productie.
  4. Vergeet niet om een ​​contactformulier toe te voegen op de bestemmingspagina met je uitlegvideo. Je mag de verkoop misschien vandaag niet doen maar het verkrijgen van de contactgegevens van een lead is essentieel. Want doordat deze in beslag wordt genomen door je video heb je een veel betere kans om de verkoop later te realiseren.
  5. Maak je video niet te lang. Mensen hebben een zeer korte aandachtsspanne en tenzij ze al een klant zijn die meer van je wil weten, kan je ze kwijtraken als je productie lang duurt.

Stappenplan – Hoe wordt een explainer video gemaakt?

Onderzoek en boodschap

We weten ondertussen dat het doel van een explainer video is om producten en services van bedrijven op een leuke en boeiende manier uit te leggen. Voordat een script wordt geschreven, moeten de details van het bedrijf en het doel van de video worden besproken met alle belanghebbenden. Het creatieve team zal daarna de opdracht omzetten in een concept dat de boodschap helpt pushen.

Pre-productie: het script en het storyboard

De producent, die verantwoordelijk is voor het organiseren van alles, zal het kernteam samenstellen om de video te maken. Experten in hun vakgebied met een kenmerkende stijl of vaardigheden uniek voor de behoeften van de klant.

Net als bij elke kwaliteitsproductie, is de eerste stap bij het maken van een geweldige uitlegvideo het plannen ervan. Een uitlegvideo heeft een script en storyboard nodig voordat deze kan worden gemaakt. Aan de hand van de aangeleverde input wordt de tekst van de vertelstem geschreven. Deze is de leidraad van de video. Na goedkeuring van de inhoud gaat een copywriter aan de slag en maakt van de tekst een pareltje.

Vervolgens wordt een storyboard gemaakt met een overzicht van elke scène. Hierin wordt duidelijk welke animatie de vertelstem zal begeleiden. Na goedkeuring van het storyboard en de keuze van een animatiestijl, krijgt de grafisch designer een briefing om alle tekeningen nodig voor de animatie uit te werken.

Productie en post-productie: de video maken

Na aanlevering van de gepersonaliseerde tekeningen kunnen de regisseur en de animator aan de slag om de animatie uit te werken. Maar voor er aan de animatie wordt begonnen, zal een professionele voice over stem de tekst inlezen in de audio studio. Er wordt eveneens passende muziek gekozen die de video zal ondersteunen.

Daarna wordt de animatie in de montageruimte uitgewerkt aan de hand van het storyboard. Na visie en eventuele aanpassingen gaat de explainer video naar zijn laatse fase: de audio mix. In een studio worden geluidseffecten toegevoegd en samen met de muziek en de stem geoptimaliseerd voor beluistering. De afgewerkte audio wordt onder de animatie geplaatst en de video wordt in een digitaal bestand opgeleverd.

Professionele aanpak

Bij het maken van een uitlegvideo is het belangrijk om te begrijpen dat de perceptie van mensen over je product rechtstreeks wordt beïnvloed door de video zelf. Zij zullen je product op precies dezelfde manier zien als waarin het in de video wordt beschreven. Daarom is professionaliteit de sleutel.

Explainer video’s moeten van hoge kwaliteit zijn. Zowel wat betreft de kwaliteit van de productie als de kwaliteit van de inhoud om zo de waardepropositie van je merk effectief te communiceren. Je wil de uitstraling van je merk immers niet koppelen aan een overhaast in elkaar gezette animatie opgebouwd uit stock afbeeldingen.

Avatar Media

Als je nog op zoek bent naar aanvullende informatie of ondersteuning voor het maken van je eigen uitlegvideo, dan ben je aan het juiste adres. Neem vandaag contact met ons op om erachter te komen hoe Avatar Media je kan helpen met al jouw uitlegvideo-behoeften.

Je video wordt, met liefde voor het vak, door specialisten uitgewerkt. Projectmanagers die projecten beheren, scriptschrijvers die scripts schrijven, animators die animeren, stemacteurs die … je begrijpt het wel. Elke geanimeerde uitlegvideo heeft zijn eigen look en feel omdat elke klant een ander merk, product, dienst en bedrijfsdoelstelling heeft. En alles wat we doen is op maat gemaakt.

Visuele communicatie verovert herhaaldelijk de harten van consumenten en uitlegvideo’s zijn daar een goed voorbeeld van. Nu YouTube de op één na grootste zoekmachine is, kan je gerust zeggen dat videomarketing alleen nog maar aan belang zal winnen. De vraag is alleen hoe snel je bedrijf wil profiteren van alle voordelen van deze trend.